Nádor tlustého střeva je u nás nejčastějším nádorovým onemocněním. Česká republika má bohužel i vysokou úmrtností na toto onemocnění. Většinou za to může pozdě stanovená diagnóza. Nádorové onemocnění střev se dá včas řešit, a proto byste neměli přehlížet příznaky!
Rizikové faktory pro vznik nádoru ve střevě, patří určitě životní styl, který můžeme ovlivnit. Jde především o vysoký příjem živočišných tuků, masa, uzenin a smažených jídel. Rizikovým faktorem je i zvýšená konzumace alkoholu, hlavně piva. Ke vzniku nádoru přispívá i nízká konzumace ovoce a zeleniny, která kromě vlákniny obsahuje i řadu důležitých látek, které mají preventivní účinek. Zkrátka hodně masa a alkoholu a málo zeleniny určitě nevěstí pro vaše tělo nic dobrého.
Dále vám neprospěje ani sedavý způsob života, nedostatek pohybu a nadváha.
Tím nejméně rizikovým faktorem, je genetická dispozice, protože genetickou dispozici podpoříte právě výše popsaným způsobem a tím nádorové onemocnění podpoříte anebo naopak se mu vyvarujete.
Jaké jsou tedy ty první příznaky? Pokud se už nemoc projeví, poznáte to podle jasně červené krve ve stolici. Dalšími příznaky bývají chudokrevnost, střídání průjmu a zácpy nebo hlen ve stolici.
V pozdějším stádiu se nemoc projevuje neprůchodností střev, jejich zúžením, bolestmi konečníku a bolestmi při stolici. Dalšími příznaky je i ztráta hmotnosti, únava, nadýmání, bolestivý odchod větrů.
Tímto onemocněním jsou více ohroženi muži a riziko také stoupá s přibývajícím věkem. Po padesátce je vyšetření tlustého střeva hrazeno pojišťovnou, pokud však vnímáte již zmíněné příznaky, měli byste jít na vyšetření okamžitě. Zdravým životním stylem můžete této nemoci předejít.
Co můžete změnit okamžitě, je způsob stravování. Oblíbené párky, uzeniny nebo grilovaná masa omezte na minimum, začněte jíst více vlákniny, která vám střeva pročistí. Z masa jezte víc ryb a drůbeže, která je lehčeji stravitelná. Také omezte solení, konzumaci alkoholu a kouření. A především NEZAPOMĚŇTE NA PRAVODELNOU OČISTU STŘEV A TRÁVICÍHO ÚSTROJÍ.